לא פעם ולא פעמיים בשנה האחרונה עצרו אנשי ההפקה וחברי עמותת מידברן לחשוב ולשאול – “למה?”.
“למה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים?”
למה כולנו משקיעים אינספור שעות מזמננו הפרטי בתכנון מחנה, בניית מיצב, גיוס משאבים, בנייה, הקמה, פירוק, ניקיון, ישיבות של עמותת מידברן, הפקה של הדיקומפרשן, משמרת בבר ועוד אלפי מקומות שבהם מתנדבים.
ואם כבר שאלנו למה, אז ניסינו להבין גם איך זה שבתוך שלוש שנים קהילה שמנתה כמאה אנשים צמחה לכמה אלפים שמשתתפים בצורות שונות ומשונות.
התשובה שמצאנו מסתכמת במילה אחת – שינוי.
הפעילות שלנו, בין אם כמתנדב בצוות הפקה, משתתף/ת במחנה נושא, אמן/ית יוצר/ת ועוד – יוצרת שינוי. קשרים מתחילים להיווצר, יוזמות מתחילות לקום ולהפיץ את התרבות שלנו, תרבות אשר משפיעה על כל מי שנוגע בה – רשויות, אנשים פרטיים, גופים מסחריים, ועוד…
בעזרת חשיפה לעשרת העקרונות ובעזרת יצירת מרחבים המעוררים השראה ורצון להשתתפות, בין אם באירוע מידברן, בדיקומפרשן או במפגשים נוספים שיוזמים חברי קהילה, אנחנו הלכה למעשה מייצרים שינוי נוכח במציאות שלנו.
וזו גם הסיבה שיש עמותה, מלכ”ר, רשומה בחוק, בשם “מידברן” – כדי לסייע ביצירת שינוי לאורך כל השנה.
על התהליך שעברה מידברן, ועל הכוונות לעתיד – תוכלו לקרוא ממש כאן ועכשיו!
ההתחלה – סוף 2011 ושנת 2012
תחילת קהילת מידברן נעוצה אי שם בשלהי 2011,
קבוצה של ישראלים שחזרו מברנינג מן רצו ליצור קשר עם עוד ישראלים שהיו באירוע ולשם כך פתחו קבוצת פייסבוק בשם “Burning man israel vip” והחלו לצרף עוד ישראלים שהיו בברנינג מן.
בראשית ימיה הקבוצה מנתה כ-20 חברים פעילים אשר העלו זכרונות וסיפורי קרב מברנינג מן.
אותם אנשים לא הסתפקו באינטרקציות וירטואליות ורצו להיפגש פנים אל פנים. הוחלט לייסד מפגשים שבועיים בבר פלורנטיני שנקרא “הפושפין” והיה בבעלותו של איתמר רז, אחד החברים בקבוצה.
המפגשים השבועיים מנו בין 7-8 אנשים בערב שגרתי ובערב מוצלח מנו כמות בלתי נתפסת של 15-20 אנשים.
עם חלוף הזמן החלו דיבורים על אירוע קטן, משהו לא רשמי, מעין קמפינג חברים ברוח ברנינג-מן.
לאחר פתיחת איבנט בפייסבוק ומספר תכנונים יצא לפועל ה”מאמא-ברן” ב7 לאפריל 2012.
האירוע נערך בחוף הבונים ונמשך מחמישי עד שבת.
ציפינו לכ-100 אנשים בסופ”ש אך לפי ההערכות הגיעו בין 300-600 אנשים (תלוי את מי שואלים, לא היה כרטוס ולא הייתה אפשרות להעריך בצורה מדויקת או לעשות בקרה).
לאחר האירוע רצינו לעשות ישיבת הסקת מסקנות, שבה נראה מה אפשר לעשות טוב יותר, הפגישה מנתה את הגרעין הקשה שעזר בארגונים ותכנונים לקראת המאמא ברן.
כך נוצר גוף שלימים (כלומר כשבוע אח”כ) קרא לעצמו “צוות ההפקה”.
צוות ההפקה נפגש פעם בשבוע שבועיים כדי לדון ולראות מה אפשר לעשות בנוגע להקמת קהילה וייסוד אירוע רשמי בארץ. נעשתה פניה ואף פגישה עם מועצה איזורית רמת הנגב ובסופו של דבר הוחלט על קיום אירוע לא רשמי נוסף בחוף הבונים, הפעם באוקטובר.
האירוע הזה זכה לשם הלא כל כך מפתיע – האוקטוברן.
האוקטוברן נערך בחוף הבונים, באותו מקום שבו היה המאמא-ברן. האיבנט גדל בקצב מפחיד ולאירוע הגיעו כ-1200 אנשים לפי ההערכות (שוב, אנחנו מזכירים שלא היו כרטיסים או דרך לעשות בקרה על כמות המשתתפים).
לאחר האוקטוברן הבנו שזהו, אנחנו כבר לא משחקים וצריך להקים גוף רשמי, יישות תאגידית שיכולה לפתוח חשבון בנק, יש לה מבנה ארגוני ומסוגלת להפיק אירוע עם רישוי.
לאחר דין ודברים הוחלט לפתוח עמותה וכך “צוות ההפקה” הפך ל”ועד מנהל”.
עמותת מידברן נרשמה ב31 לדצמבר 2012, מאז ועד היום היו מספר חברים שנכנסו ויצאו מהועד המנהל, פעילות העמותה הסדורה צומצמה למינימום מכיוון שעיקר העיסוק היה בהפקות השונות.
אלו החברים השונים (בהווה ובעבר) בועד המנהל:
עדן אוריון, ספי אטון, נתי גולדמן, איתמר כהן, דריה פרוסט, רעי דישון, אייל מרקוס, שרון אברהם, רוני קנטור, אדם לויט, עומר פינס, אוראל נויבירט, ענת פרנקל, אורי גולעד, ניר אדן, דניאל שוורץ, ארז בר ואסף כץ.
שנת 2013
בשנת 2013, שנת פעילותה הראשונה של העמותה, נערכו 2 מסיבות קהילה ששימשו גם לגיוס כספים – מסיבת פורים שנערכה במועדון האיזור וכן מסיבת גיוס כספים שנערכה בחווה של אליק לכבוד פרויקט “יד ההשראה” שנבנה בנוואדה.
כאמור – בברנינג מן 2013 נשלח צוות מתנדבים שבנה את פרויקט יד ההשראה, חמסה בגובה 6 מטר עם אלמנטים אינטראקטיביים של אורות וכלי נגינה. הפרויקט היה חלק ממעגל המיצבים של קהילות ברנינג מן מרחבי העולם אשר נבנה מסביב לאיש באותה שנה.
שנת 2014
2014 הייתה השנה בה נערך אירוע מידברן הרשמי הראשון, אשר את דו”ח השקיפות שלו ניתן לקרוא כאן. לאחר מידברן נערכה מסיבת דיקומפרשן ב”אקו” בחדרה אשר את דו”ח השקיפות שלה ניתן לקרוא כאן.
במהלך שנת 2014 ניר אדן תפקד כמנכ”ל העמותה בהתנדבות.
שנת 2015
בשנת 2015, לאור עומס העבודה הרב הוחלט לשכור את ניר אדן בתור מנכ”ל במשרה מלאה על מנת לטפל בהפקת אירועי 2015 וניהולה השוטף של העמותה.
הפרויקטים העיקריים שנערכו ב2015 היו מסיבת פורים שנערכה במועדון הדופלקס (לדו”ח השקיפות), אירוע מידברן הרשמי השני (לדו”ח השקיפות) ומסיבת דיקומפרשן אשר נערכה בחוות רונית (דו”ח שקיפות עדיין לא יצא).
על פעילות הועד, העמותה והייעוץ הארגוני:
פעילות הועד המנהל והעמותה לאורך כל שלוש השנים האלו הייתה מינימלית, עיקר העשייה התרכזה סביב הפרויקטים השונים בין אם בשיווק, בתכנון ובמאמץ הפקתי ונעשתה על ידי חברי קהילה אשר פעלו במהלך כל השנה על הפרויקטים השונים.
חברי הועד לפני מידברן 2015 (ונכון לכתיבת שורות אלו, אוקטובר 2015) ותפקידיהם בהפקה של מידברן 2015 הם כדלקמן:
ענת פרנקל – ראש מיקום ותכנון עיר.
עדן אוריון – ראש מחנות נושא.
ספי אטון – ראש מחלקה משפטית.
עומר פינס – ראש מחלקת IT.
דריה פרוסט – ראש-משותף צוות גריטרס.
אוראל נויברט – ראש-משותף צוות גריטרס.
נתי גולדמן – ראש מחלקת חוק וסדר.
איתמר כהן – גזבר העמותה ותפעול אירוע.
שרון אברהם – מוביל צוות במחלקת אמנות.
אורי גולעד – חבר בקרן האמנות של מידברן.
רוני קנטור – סמנכ”לית בהתנדבות.
אייל מרקוס – ראש צוות דוברות ופעיל בצוות תקשורת.
בעמותה פועלת ועדת ביקורת המונה 3 חברים: רועי צחור (יו”ר), רם הדר, יפעת גולן. הועדה נבחרה ע”י חברי העמותה ותפקידיה בין היתר הם לבדוק את תקינות פעולות העמותה ומוסדותיה, לעקוב אחר ביצוע החלטות האסיפה הכללית והוועד, לאשר את הדוחות הכספיים ולהציע דרכים לתיקון הליקויים.
לפני מידברן 2015 הועד המנהל, כאמור, הורכב מאנשים שתפקדו תחת ההפקה בכובע נוסף. ישיבות הועד המנהל שאמורות היו לדון בנושאים אסטרטגיים ברמת המאקרו נהפכו דה-פקטו לישיבות צוות הפקה. יכולת קבלת ההחלטות הייתה מאוד מאתגרת ולכן הוחלט לצמצם למינימום את פעילות הועד עד לאחר אירוע מידברן 2015.
מייד בתום אירוע מידברן 2015, מתוך הבנה שפעילות עמותת מידברן הולכת להתרחב מעבר לקיום אירוע שנתי גדול, התכנס הועד המנהל והחליט על תחילת תהליך ייעוץ ארגוני שבו יוגדר חזון חדש לעמותה אשר בעקבותיו תנוסח אסטרטגיה, תכנית עבודה מסודרת עם הגדרה מדויקת למוסדות השונים וממשקי העבודה ביניהם. תהליך אשר בסופו העמותה תתחיל לפעול בצורה מסודרת בכוונים השונים ותתבטא בשקיפות טובה יותר.
לשם כך נבדקו מספר גורמים, נערכו מספר פגישות והתקבלה ההחלטה לשכור את שירותיה של ד”ר גילי גבאי אשר באה עם ניסיון עשיר בייעוץ ארגוני לחברות ועמותות.
עד כה במסגרת התהליך בשלב ראשון התקיימו ארבע סדנאות בהן נוסח חזון מחודש לעמותה, גובשה אסטרטגיה, תכנית ייעודים ומבנה ראשוני. לצורך השלב, בו אנו מצויים כיום, הוסכם להקים צוות היגוי המונה את עדן אוריון, ענת פרנקל, אייל מרקוס, רועי צחור ויפעת גולן אשר ממליץ לצמצם את הועד המנהל מ-12 חברים ל-5 על מנת להקל על תהליך קבלת ההחלטות. כעת אנחנו נמצאים בשלב גיבוש המבנה הארגוני ותהליכי העבודה בו.
בתהליך נקבע אילו מוסדות יהיו בעמותה וכיצד המוסדות האלה מתממשקים אחד עם השני. נקבע הגדרות תפקיד מדויקות, תהליכי עבודה וקריטריונים מקצועיים, ערכיים ונורמטיביים לצורך התאמה לתפקידים בעמותה.
המטרה – להבטיח באמצעות מבנה ותהליכי עבודה מתאימים כי העמותה תפעל לאורך כל השנה ותיצור שינוי אמיתי, תחת העקרונות של מידברן כמובן (זה מה שהופך את העמותה שלנו לשונה מכל עמותה אחרת).
חזון עמותת מידברן: “לעורר השראה ליצירת מרחבים חווייתיים המעודדים השתתפות ומניעים שינוי בישראל”. הרי מידברן הוא, בסופו של דבר, פלטפורמה שבה אנשים חופשיים להשתתף וליצור.
הקהילה הולכת וגדלה
כמה מילים על התהליך והאנשים שכעת נמצאים בו – חשוב מאוד להבין שהקהילה גדלה בצורה מטאורית במהלך 3 השנים שעברו מאז הקמת העמותה. מקהילה של כמה מאות שבה רוב האנשים מכירים אחד את השני בצורה אישית הפכנו לקהילה של כמה אלפים טובים.
במסגרת התהליך אותם אנשים שעד כה היו במרכז העניינים נדרשים לעשות דבר לא פשוט כלל – להתכונן לשחרר את מקומם ולתת לאחרים את ההזדמנות לתרום מזמנם ויכולתם לטובת הקהילה והעמותה. חשוב להבין שבמסגרת התהליך הזה עולים רגשות, לבטים, קשיים, דיונים, ריבים פנימיים, עימותים וכל מה שאפשר לצפות בסיטואציה שכזו.
הכוונה בתהליך הזה היא לתת לכל אחד הזדמנות להשתתף על פי קריטריונים מקצועיים, ניסיונו המקצועי, כישוריו ויכולתו לעבוד בצוות. ההשתתפות יכולה להיות בתור חבר ועד מנהל, חבר באחד מהצוותים (או שאולי ראש צוות), שותף באחת המחלקות, ראש מחלקה ובכל מקום אחר בו אפשר להביא ערך מוסף לטובת הפרויקט..
.
התהליך ייקח עוד מספר שבועות – אשר בסיומם יהיה לעמותה מבנה ארגוני שיסייע למידברן לפעול לאורך כל השנה למימוש החזון ולא רק מאירוע לאירוע כפי שהיה עד כה.
המבנה והעמותה יסייעו לכל מי שלוקח ולוקחת חלק בפרויקט הזה, הקרוי “מידברן”, לייצר שינוי אמיתי בחייהם של אנשים בישראל (ואולי גם בעולם). גם באמצעות אירועים גדולים וקטנים, וגם באמצעות פעילויות שוטפות, ברוח עקרונות המידברן, הפונות לציבור הרחב.
נעדכן בקרוב על ההתקדמות.
תודה לכל מי שלוקח חלק במידברן