שלום, קוראים לי ניר אדן, אני חבר קהילה מן המניין ובשלוש השנים האחרונות משמש כמנכ”ל עמותת מידברן מתוכן שנתיים בהתנדבות.
אני עומד לכתוב את כל המילים שיש לי, את כל ההסברים, הסיבות והשיקולים לרוב אם לא כל הנושאים שמרכיבים את המצב הנתון בו אנו נמצאים כקהילה. אני כותב באופן אישי ובאותו זמן גם אייצג את דעתם הרווחת של העמותה ונציגיה.
זה עומד להיות ארוך אבל אין ברירה הפעם.
אם חשוב לנו באמת להבין אנחנו צריכים להיות יסודיים, ולכן אני מזמין את מי שרוצה באמת להבין לקרוא את הכל, רק כך נוכל להיות בטוחים שכיסינו את כל מה שיש לי לומר.
כל מה שאכתוב בא מתוך רצון עז ,שבסופם של הדברים נדע, נבין, ואולי נסכים, ואם לא נסכים אז לפחות נדע שהכל נאמר והוסבר.
אתחיל מהאישי דווקא, בחודשים האחרונים לא קל לי. לא קל לשמוע טענות, קשה עם התובנה שיש לי חברים שפגועים, מתוסכלים לפעמים כועסים אבל בתוך כל זה אני חושב שאני מכיל, אני ורבים מהארגון חיים בביצה של ביקורת, האמינו לי, אין יום בודד שאני ושאר האנשים איתם אני עובד, לא מקבלים ביקורת, בכל התצורות שאנחנו מכירים, מיילים, הודעות וואטסאפ, הודעות בפייסבוק, פוסטים זועמים, שיחות מסדרון ורחוב, סרטונים ומכתבים פתוחים.
אמשיך בכך שכל, אבל כל הפועלים – פועלים ממקום טוב עם כוונות טובות. החזון הוא אותו חזון, השאיפות הן אותן שאיפות וההוכחה הכי גדולה היא ש-99 אחוז מהם עושים זאת מרצונם החופשי, בהתנדבות וללא מחויבות אחרת.
אז נכון, זה נאמר לא פעם אבל היה חשוב לי לומר לכולנו את זה שוב לפני שצוללים.
למה מידברן?
חזרתי יחד עם עוד 8 חברים מהארגון וצוות ההפקה לפני כשבועיים מכנס ה- Euoropean Leadership Summit של ארגון הברנינג מן, בערב הפתיחה פגשתי את מריון גודל (מנכל”ית ארגון האם). שוחחנו במעגל עם עוד חבורה של נציגים אזוריים מאירופה בעוד שהיא מספרת לסובבים “למה מידברן?!”
הלמה של מריון, הלמה שלי ואני מניח שהלמה של כולנו בסופו של דבר מתחברים לחזון של העמותה – “לעודד מרחבים מעוררי השראה להשתתפות”.
השם מידברן הוא נגזרת של מידבר וברן ואין לשם קשר פוליטי למזרח התיכון.
מידברן זו התנועה הקהילתית הכי משמעותית שהייתה בישראל בשנים האחרונות -וזו הצהרה שלי.
זה פרויקט האמנות הכי משמעותי, פרויקט ההשתתפות וההתנדבות הכי משמעותי ,הוא השראה לילדים, לבוגרים והוא ישנה את העולם.
מידברן כיום הינה קהילת הברנרים הגדולה בעולם פר מדינה ועל פי ההערכות תהפוך לאירוע האזורי הרשמי הגדול בעולם כבר בשנת 2017-18.רק כדי לסבר את האוזן, כיום, ישנם בעולם כ-60 אירועים אזוריים.
ארגון הברנינג מן הכריז זו השנה השנייה ברצף כי מידברן יוגדר כ- area of focus , מה שאומר שתשומת הלב של הארגון כלפי מידברן גבוהה יותר, הארגון מקצה משאבים כגון הטסתם של נציגים לסיוע בפרויקטים. בנוסף הארגון הציב את מייגן רודיליאנו באופן קבע באירופה מתוך הבנה כי תרבות הברנינג מן באירופה מתפתחת בקצב מואץ. אני יכול לומר שמה שמתחולל באירופה בהקשר התרבות הוא מעורר השראה בצורה בלתי רגילה.
עמותת מידברן היא הישות המנהלתית והעסקית של הפרויקט והיא פעילה באופן הרבה יותר רחב מרק להפיק אירוע אחד בשנה, אנו עובדים על פתיחת שערי העמותה ומצטרפים חדשים והדבר מחייב אותנו להיות ערוכים ומסודרים מאוד כלפי זה.
גדילה מואצת
גילוי נאות – עד כיתה י”א הייתי 166 ס”מ (עם נעליים) השלמתי כבר עם גמדותי רק שלפתע במהלך כיתה י”ב צמחתי ב-9 ס”מ,נס. הייתי מאושר אבל באותו זמן לקח לסביבה להבין מה קורה לי ולי להבין איך אני מתמודד מחדש עם הכל.
מידברן החל במפגש של תריסר אנשים כאשר כל מה שרצינו זה להקיף עצמנו בכמונו. כל מה שעשינו היה מפגשי כיף בהם יכולנו להיות הכי עצמנו, זה צמח סבבה בהתחלה, לא מהר מדי בכלל, עד ש…. עד שיצאנו מהארון, את כל סיפור ההתפתחות לא אספר עכשיו כי אני רוצה לדבר על הגדילה המואצת של הקהילה ועל ההתמודדות של הארגון עם הצמיחה הזו.
מידברן 2014 מנה 2600 משתתפים ותכניסו בפנים את כל המבקרים,ספקים ובעלי תפקידים שאינם מהקהילה ותגיעו למספר הנכון שנמוך מכך, האירוע הסתיים בנס פיננסי, לא פחות. הצטבר גירעון של 100,000 שקל אותו גייסנו בעזרת הקהילה בחודשים שאחרי, ידענו שאם אנחנו רוצים להמשיך אנחנו צריכים חוסן פיננסי.
האפשרויות היו או להגדיל את האירוע באופן הגיוני (10-15%) ולגבות פי שניים ממחיר הכרטיס אשתקד או להכפיל את כמות המשתתפים ולנסות לא לייקר את מחיר הכרטיס יותר מדי. הכפלנו את כמות המשתתפים וייקרנו את מחיר הכרטיס במעט, וכך הגענו חסינים יותר למידברן 2015.
הכפלת גודל העיר והקהילה הציבה אותנו בפני אתגרים שלא צפינו כראוי – היעדר השתתפות והתנדבות.
בעקבות הגדילה המואצת ועם הפנים למידברן 2016 הבנו שאנחנו חייבים לעצור סוסים. וכשאני אומר אנחנו אני מתכוון הפעם לקהילה, הקול הכי חזק שעלה מהשטח היה שגדלנו מהר מדי, אז הקשבנו לעצמנו ולנו והבנו שאנחנו צריכים לקחת אחריות ולקבל החלטות קשות. (בהמשך).
הכרטיס למידברן
עם סיום מידברן 2015 עמלנו באופן אינטנסיבי מאוד על דוחות השקיפות והנתון הכי משמעותי שעלה מכל דוחות המחלקות היה נושא ההשתתפות וההתנדבות, אחוזי ההתנדבות במהלך האירוע עמד על כ-20%. באירוע קהילתי אחוזי ההתנדבות צריכים להיות גבוהים בהרבה. לטעמי כפול לפחות.
שיערכנו את תקציב מידברן 2016 והקמנו וועדה שתעסוק בנושא תמהיל המשתתפים, הזמנו לוועדה הזו נציגים מכל קשת הקהילה, נציגים ממחנות נושא, אמנים, מתנדבים ממחלקות שונות, ליווה את הוועדה נציג מהוועד המנהל. הוועדה עשתה עבודה יסודית ביותר כולל שיחות רחבות עם מחנות ואמנים ,מתנדבים ומשתתפים ולאחר קרוב ל40 שעות הפיקה הוועדה את דוח צוות תמהיל בו היא ממליצה על תמהיל ודרכי פעולה.
שברנו את הראש איך אנחנו מגדילים את האירוע בהתאם להמלצות וועדת תמהיל מבלי לייקר יותר מדי את מחירו של הכרטיס, כאן חשוב לציין כי תקציב מידברן 2016 הנו כפול ממידברן 2015 – עלויות שמגולמות בגדילת הארגון, מקבלי השכר (הוספנו שני תפקידים חדשים – סמנכ”ל תפעול ומנהל תחום קשרים אסטרטגיים ומשאבים), הכפלת עלויות השירותים הכימיים, הכשרות קרקע ודרכים כתוצאה ממסקנות דוח השקיפות, הרחבת פעילות העמותה לפעילות שותפת ושיתופי פעולה, הגדלת קרן האמנות, והנחה כי אנו עלולים למצוא עצמנו מול דרישות משטרה חריפות יותר שיתבטאו בעלות גבוהה יותר
ההחלטה על ביטול כרטיסי ההוקרה נבעה משני שיקולים מרכזיים :
הראשון, מיצוב מחדש של נושא ההשתתפות וההתנדבות. והשני הינו עמידה בתקציב משוערך ובהמלצות וועדת תמהיל.
הרגשנו כי קיים צורך להוקיר משתתפים שמתנדבים ותורמים למידברן במהלך השנה ומהלך האירוע ועל כן קבענו כי שיטת הכרטוס תתמקד בכמה אספקטים :
- עמותת מידברן “תשלוט” בכ-60% מכרטיסי האירוע ותקצה אותם לאמנים, מחנות נושא, מתנדבים.
- כולם, אבל כולם רוכשים כרטיס!
- כרטיסי ההוקרה יבוטלו.
- יוגדר מפתח הקצאה למחנות נושא ולאמנים.
- עמותת מידברן תכפיל את כמות כרטיסי מעוטי הכנסה..
- אחוז דומה מאשתקד (8%) יוקצו לברנרים מחו”ל.
בדיעבד את מכירת הכרטיסים למחנות נושא היינו צריכים לעשות קודם אבל אפרט בהמשך.
עוד בנושא כרטיסים אני מוצא לנכון לציין כי העמותה החליטה להקצות מינימום 600 כרטיסים לחולניקים, אלו יוקצו דרך סבבי המכירות שפורסמו באתר, אנו גם בתקשורת מול הנציגים האזוריים ברחבי העולם ומרכזים רשימות של חולניקים ונקצה להם כרטיסים בהתאם למכסה. לצערי גם הביקוש של חולניקים עולה על ההיצע.
ועדיין מדובר בתכנית כרטוס מאוד מאוד מורכבת אבל היא התכנית הכי טובה שכולנו מצאנו לנכון ליישם לאור הפער בין ההיצע לביקוש ולאור הנתונים, הערכה שלי היא שגם אם היינו משחררים 10,000 כרטיסים לאוויר העולם – חלק ניכר ממחנות הנושא לא היו מצליחים לקום והיה לנו אירוע של 60% free camping, ולא שיש משהו רע בfree camping אך חשוב לזכור שאלו מייצרים תוכן באופן פחות בצורה משמעותית.
אז למה בעצם קבענו מדרגות מחירים?
נהוג לחשוב שתפקידן של מדרגות המחירים הוא לעודד רכישה בשלב מוקדם, לא כך הדבר בתכנית הכרטוס של מידברן 2016.
לאחר שביטלנו את כרטיסי ההוקרה במידברן 2016 ראינו לנכון לקיים הבדלה בין מתנדבים ובין משתתפים ועל כן החלטנו להוקיר את המתנדבים במחיר מוזל יותר.
תכנית הכרטוס המלאה של מידברן מופיעה באתר.
מתוך 7500 כרטיסים כ-3400 כרטיסים נמכרים במדרגת המחיר הראשונה של 580 ש”ח, רובם דרך הקצאות למחלקות המתנדבים השונות, מחנות נושא ולצוותי בניית אמנות.
ההבדל בין מדרגות המחיר האחרות יושם כדי לייצר תקציב לאירוע מידברן ולפעילות השנתית של העמותה.
ההפרדה של הסבבים לתאריכים שונים נעשתה כדי לאפשר לצוות הIT להיערך בהתאם לעומסים הצפויים וללמוד ולשפר מסבב לסבב.
אנחנו מודעים לקשיים ולסיבוך שסבבי המכירות האלה יצרו ונפיק לקחים מכך לשנה הבאה.
למה מידברן הוא אירוע יקר כל כך?!
אני מבין שקשה מאוד להבין מדוע מידברן הוא אירוע יקר כל כך.
אז קודם כל עלויות הרישוי וההפקה של מידברן יקרות נקודה. ומכאן כל השוואה לפסטיבל/אירוע אחר אינה נכונה.
בישראל קיימים תקנים לאירועים, יש תקן לתערוכה, יש תקן למופע, יש תקן לאירועי ספורט וכן הלאה וכן הלאה, אין תקן שקרוב להתאים לאירוע כמו מידברן.
התקן שנמצא הכי קרוב לאירוע מידברן הוא תקן שנקרא 77ה’ או בשמו “אירוע תחת כיפת השמיים”, ולצורך התובנה, גם מופע של מדונה יושב על התקן הזה.
התקן זמין ונגיש ואתם יכולים להציץ ולעיין בו, אתם תיווכחו לדעת כי ברשימת תנאי הרישוי קיימות הגבלות שאינן יכולות להתאים בשום אופן לאירוע כמו מידברן כגון :
- איסור שימוש בגנרטורים ממונעי בנזין (אין בישראל גנרטורים ביתיים או אישיים ממונעי דיזל)
- איסור הבערת אש
- איסור הכנסת כלי זכוכית למתחם האירוע
- איסור תנועת כלי רכב במתחם האירוע
- איסור שימוש בגזיות
- הצבת מצלמות בטלוויזיה במעגל סגור
ויש עוד הרבה דוגמאות אבל אתם מבינים את העיקרון.
אז מה עושים ? הנושא מורכב מאוד ועל כן זו תהיה השנה השנייה שמידברן שוכרת יועץ רישוי, שמו דני פרץ ועד לפני שנתיים הוא היה קצין הרישוי המרחבי של תחנת ירקון, הוא הקצין שהיה מאשר וחותם על הרישוי של אירועים מכל הסוגים, כולל אירועי רישוי בתקן 77ה’.
כאן נכנסת לתמונה מערכת יחסים עם הרשויות, נכון שיש אי התאמה בין התקן לתוכן האירוע ולכן אנחנו כמבקשי הרישוי מבקשים החרגות לחלק מדרישות הרישוי, אנחנו באים ממקום של לקיחת אחריות על החרגות אלו ולכן מציגים לרשויות החוק איך אנחנו מתכוונים להתמודד עם ההחרגות הללו, לדוגמא – בכדי לקבל אישור על מתן תנועת כלי רכב בשטח האירוע בנינו נוהל ליווי לרכבים שצריכים לנוע בתוך שטח האירוע כגון ספקי מים, קראוונים ועוד. החיבור לעלויות מגיע מדרישות המשטרה בכדי לקבל אישור ורישיון.
בפסטיבל ממוצע נדרש מהנדס בטיחות לשלב הרישוי בעת שבמידברן קיימת דרישה לנוכחות של מהנדס בטיחות 24/7, בכל יום נדרשת בדיקה מחודשת לכל מתקני האמנות או כל מתקן ארעי מעל גובה של 2 מטר והוא נדרש לאשרו מחדש, כך נכון הדבר למהנדס גז, מהנדס חשמל, מהנדס תנועה וכן הלאה וכן הלאה.
על פי תקן 77ה’ האירוע חייב להיות מוקף בגדר בגובה 2 מטר מברזל וגם לה יש תקן מיוחד, במידברן האחרון נפרסה מעל 4 ק”מ גדר מסוג זה, ועוד מאות מטרים של גדרות משטרה נמוכות על פי דרישת המשטרה, דבר אשר תורם גם הוא לעלויות הרבות, מן הסתם.
מידברן הוא האירוע שמתפרש על השטח הכי גדול פר אדם, באף אירוע אחר המוגדר כפסטיבל, אם תרצו, אין שימוש בשטח שכזה, וכדי לסבר את האוזן השטח אותו הקיפה הגדר נאמד בכ-900 דונם ואף יותר, פסטיבל אחר לא עולה על עשרות דונמים בודדים, ואם נגענו בשטחים אז גם על השטח קיימת אגרה למנהל מקרקעי ישראל עבור השימוש בו.
מתוקף לקיחת אחריות ונאמנות לעיקרון אחריות אזרחית נושא הבטיחות חשוב לנו מאוד ולכן תקשור הנהלים ולקיחת האחריות של המשתתפים היא חלק עיקרי.
דוח השקיפות של מידברן מפרט את כל עלויות אלו.
אין לאף אחד אינטרס שמידברן יהיה אירוע יקר, נהפוך הוא, אם עלויות הרישוי לא היו כל כך גבוהות אני מאמין שמידברן היה האירוע הכי זול מאחר ואינו חב בעלויות של כוח אדם. חשוב לציין גם כי אף אירוע אחר אינו תומך בארגון פעיל שעובד כל השנה ומקיים פעילויות נוספות ומחזיק אנשים בשכר.
לוקיישן לוקיישן לוקיישן
במהלך חמשת החודשים האחרונים השקיעה העמותה משאבים מטורפים בחיפוש אחר שטח חדש לקיום האירוע, צוות שלם שעוסק בעיקר ברישוי (ספי אטון, אילן בלומנטל, נתי גולדמן,ואנוכי) הפך אין ספור אבנים בנגב וכל זאת בשיתוף פעולה יוצא דופן עם מועצה אזורית רמת נגב, וזו לא סתם אמירה, מנכ״ל המועצה ערן דורון טוען בעצמו שהפך למתנדב במידברן.
גם משטרת ישראל הפיקה דוחות הקשורים לאירוע מידברן 2015 ובפגישה במעמד מפקד מרחב דרום צוין לא פעם שמשטרת ישראל איננה שבעת רצון מאיכות השטח לרבות צירי הגישה אליו.
ראינו להערכתי מעל ל-10 שטחים אלטרנטיביים שבכל פעם נפסלו, בכל פעם מסיבה אחרת כגון רשות הטבע והגנים, משרד הביטחון, רשות העתיקות, ערכי טבע, חיות מוגנות, שטחים דרומיים עם מזג אויר קיצוני ועוד…
הלוקיישן הנוכחי בו התקיים מידברן 2015 אינו מתאים לאירוע מעל כ-8000 משתתפים בגלל גודל השטח, ובגלל תנאי רישוי. תנאי הרישוי דורשים מאיתנו הקצאה של מינימום 9 מ”ר לאדם. הרשויות שמות דגש רב על בטיחות המשתתפים וצפיפות היא אחד הגורמים המרכזיים לתנאי רישוי מגבילים להם אנו מגישים בקשות החרגה.
העיקרון ה-11 ?!
זוהי הפעם הראשונה שאני כותב את שיש לי לומר על ביטוי עצמי מוחלט או רדיקלי, בעבר כתבתי סדנה בנושא מרחב אישי אותה העברתי גם במפגש נוודים. הסדנה מדברת על היכולת שלנו לבטא את עצמנו בתוך המרחב האישי בו אנו חיים.
לפני שאדבר על ביטוי עצמי הנה העיקרון כפי שכתוב באתר מידברן :
“ביטוי עצמי רדיקלי נובע מתוך הייחודיות של הפרט. איש מלבדו ומלבד הקבוצה עמה הוא משתף פעולה אינו יכול לקבוע את תוכן הביטוי העצמי. ביטוי זה מוצע כמתנה עבור אחרים. ברוח זו, על מעניק המתנה לכבד גם את זכויותיו וחירויותיו של הנמען”.
יש לי תחושה כבר זמן רב שלפעמים אנו שוגים ושוכחים את חלקו השני של עיקרון ביטוי עצמי מוחלט, שהרי כתוב במפורש, “ברוח זו, על מעניק המתנה לכבד גם את זכויותיו וחירויותיו של הנמען”, אנו פועלים בהמון מרחבים, בין אם בעיר הזמנית, במפגשים קהילתיים, מסיבות, אירועים, וגם במדיום הטכנולוגי שם בעניי המצב עגום יותר.
לא פעם אני צופה בפליאתם של משתתפים בדיונים שמנופפים בדגל הביטוי העצמי, אז רגע! בואו נדבר על זה רגע.
ביטוי עצמי מוחלט בעניי אסור שידרוס את הזולת, נהפוך הוא – הוא צריך לכבד את הזולת.
לא פעם קורה שקל לנו “לבטא את עצמנו” על גבי המקלדת באופן שונה ואף קיצוני מאשר היינו מבטאים עצמנו באופן פרונטלי מול אותו אדם, נורא מעסיק אותי למה זה קורה לנו? למה בכתב אנחנו “גיבורים” ? קשוחים?
התשובות שמצאתי לעצמי הן שכשאנו כותבים אנחנו “מוסתרים”, כשאנחנו כותבים הקהל רחב יותר ואולי אנו רוצים להרשים ולבלוט יותר? ,מצד שני כשאנחנו פנים מול פנים אנחנו יותר רגישים, קשובים, אנחנו רואים את הצד השני.
למה אנחנו כאלו? האם זה מוטמע במנטליות או התרבות הישראלית החצופה שלנו? שאגב, יש בה המון טוב, מידברן לא היה גדל כל כך מהר אם לא היינו קצת חצופים, אירוע מידברן אולי לא היה מתקיים אם לא היינו משתמשים בחוצפה שלנו ואני מודה שגם אני לעיתים שולף את ציפורניי החוצפה כדי להשיג משהו מול הרשויות.
לפני כמה שבועות חזרתי מכנס הנציגים האזוריים של אירופה ובשיחת מסדרון עם סטיבן רספה מארגון האם, דיברנו על קהילות הכותבות לעצמן את העיקרון ה-11, אפריקה ברן הוסיפו לדוגמה את עיקרון ה-11 שלהם- each one teach one.
המסר שעלה מהארגון הוא שהם דווקא בעד הוספה של עקרונות שתואמים למנטליות והתרבות של אותן קהילות. אחד הרגעים ששינו את אופיי לפני המון שנים היה כשקעקעתי על גופי שלוש מילים “ואהבת לרעך כמוך”.
מאז אני בהשתדלות בלתי פוסקת ליישם את הכלל הזה הרבה לפני שאני ניגש לעשרת העקרונות.
אני מוצא קשר ישיר בין הערך הזה לבין העקרונות, בעיקר מול העיקרון ביטוי עצמי מוחלט….או רדיקלי.
הייתי רוצה מאוד שהערך הזה יהפוך לעיקרון ה-11 של קהילת מידברן בישראל. זו תהיה השראה גדולה בכל האינטראקציה שיש לנו בנינו לבין עצמינו.
אני לא מטיף כאן לאף אחד, אני מציע להסתכל מחדש על עיקרון הביטוי העצמי המוחלט שלנו ולהביט דרכו על הצד השני ועל ידי כך לעורר השראה באחר.
ביטוי עצמי מחובר להמון רבדים נוספים כגון הכלה והכללה אבל המסר המרכזי בעניי הוא היכולת שלנו לראות את הזולת רגע אחד לפני שאנחנו צועקים את הביטוי העצמי המוחלט שלנו.
אמנות
קרן האמנות של מידברן תקצה השנה כמעט פי שניים כסף לטובת אמנות, ושוב, זאת כמעט ללא הגדלת האירוע, הדבר הזה מתאפשר בזכות הקמתה של מחלקת קשרים אסטרטגיים ומשאבים והצטרפותם של אנשים מוכשרים לארגון ולראיה ב-5 למרץ תקיים העמותה את ערב הגאלה הראשון מסוגו בו ישתתפו כ150 תורמים, האירוע הוגדר כבר כ-sold out ואני מעריך שיגויסו בו מעל 150,000 שקל. כל הכסף הזה ילך ישירות לאמנים ולמייצבי אמנות.
אבל יש צד נוסף למטבע, העמותה אמנם תקצה סכום כסף גדול יותר אבל הנפגעים העיקריים מביטול כרטיסי ההוקרה הם האמנים וכאן נאלצנו לקחת החלטה לא פשוטה, אם בשנה שעברה אמן היה זכאי ליהנות מ25% תמיכה כספית ו25% תמיכה בכרטיסי הוקרה הרי שיכול היה האמן להשתמש בכרטיסי ההוקרה בכדי לייצר מימון (למכור את הכרטיסים שלו ולהשתמש בכרטיסי ההוקרה). אנחנו עדיין מפעילים את החוש היצירתי בכדי לבחון סיוע לאמנים.
מחנות נושא
מבלי לפגוע בטייטל של מחנה נושא ,במפגש ההתנעה של מידברן 2016 כינינו את מחנות הנושא – חממות נושא, אני מאמין גדול במחנות נושא – הם מבטאים את צורתה של הקהילה באופן הכי טהור וזאת מבלי לפגוע במשמעות של free camping.
הבנו שאם פשוט נשחרר 7500 כרטיסים לאוויר העולם נפגע באופן אנוש ביכולתם של מחנות לקום ועל כן החלטנו לסייע למחנות ולהקצות 25% כרטיסים מגודל המחנה. במהלך הדרך כמות המחנות והמשתתפים בהם נבחנו מחדש וכיום אני שמח לומר שאנחנו יכולים להקצות 40% ויותר לכל מחנה רשום.
מעולם לא התיימרנו לספק כרטיסים לכל משתתפי המחנות והרי הדבר בלתי אפשרי כשיש ביקוש של פי כמה.
לפני כחודש וחצי כינסנו את מנהלי מחנות הנושא והצבנו בפניהם את האתגרים, הקשבנו לטיעוניהם וביקשנו מהם להקים פורום מצומצם שיקבע קריטריונים להקצאות הכרטיסים ולכמות המחנות באירוע, כאן חשוב להזכיר כי בתחילת התהליך נרשמו כ-170 מחנות נושא שזה פי שניים מאשתקד, הפקת מידברן אינה יכולה
להתמודד עם כמות מחנות כאלו בהיבטים כגון :
- רישוי
- לוגיסטיקה
- בטיחות
- מינהלה
הפורום קבע שכמות המחנות הריאלית והאידיאלית תהיה 120 מחנות והיה עליו לעשות את המשימה הקשה בעולם – לקבוע מי כן ומי לא.
לשמחת כולנו אחרי סגירת ההרשמה והצבת הקריטריונים למחנות נושא 135 מחנות נשארו בתמונה, קיבלתי החלטה לבקשת מנהלת מחנות נושא לאפשר חריגה של 15 מחנות ובכך לאפשר לכל מחנה שנרשם – להשתתף.
כמות מחנות אלו תאפשר הקצאות של מינימום 40% כרטיסים מנפח המחנה. המחנות קיבלו הודעה מידית על נפח ההקצאות ונשמעה אנחת רווחה, כאן ראוי לציין שהלוואי ויכולנו להקצות יותר כרטיסים, בהתחשב בעובדה כי אין ביכולותינו להגדיל את האירוע כפי שציינתי ונימקתי, ואין אנו רוצים לפגוע במשתתפי הfree camping זו תהיה גובה ההקצאה.
בנושא מכירת הכרטיסים למחנות נושא כבר במהלך התהליך הבנו שהיינו צריכים להקצותם מוקדם מהרגיל, זה לא שלא חשבנו על זה, דווקא כן חשבנו על זה והערכנו שלבקש ממחנות רשימות של משתתפים בשלב כה מוקדם (כ4-5 חודשים לפני האירוע) יהיה מאתגר ולא נוח למחנות.קשובים לרחשי הקהל, ותוך כדי תהליך החלטנו לשנות את תאריכי ההקצאות והקדמנו אותם באופן הכי משמעותי שיכולנו – עד סוף חודש פברואר נסיים 80% מהקצאות הכרטיסים למחנות נושא, והנה- עוד תובנה שאנו מסיקים תוך כדי תנועה ומתקנים.
באופן אישי, אני נרגש מאוד מהתוכן הייחודי והמפותח שמחנות הנושא יתרמו לאירוע.
למה אי אפשר להגדיל את האירוע למרות הביקוש?
אני מניח שזו שאלת השאלות, הסיבות פרושות בכל מה שכתבתי לאורך המסמך אבל לנוחיותכם ארכז כאן את הסיבות :
- התאמה למסקנות וועדת תמהיל
- יכולותיה של הפקת העמותה להקים עיר בסדר גודל מסוים.
- אחריות (בפסקה נפרדת בהמשך)
- השטח הנוכחי אינו יכול להכיל מעל ל-8000 משתתפים
- התרכזות בתרבות, הערכים, והעקרונות.
טפסים
קיימים המון טפסים בעולם מחנות הנושא, זה קיים גם בתחום האמנות, הסיבה המרכזית היא היכולת לתאם ולנהל את כל האופרציה המורכבת הזו, תארו לכם שהיינו נותנים לכל אחד לעשות מה שהוא רוצה (אנחנו בעצם נותנים) ללא שום תיאום וידיעה של מתנדבי ההפקה, ברור לכולנו שהכאוס היה חוגג שלא לדבר על כך שהרשויות לא היו מאשרות את קיומו ופתיחתו של האירוע. הרשויות דורשות לדעת על כל קו חשמל, צינור גז, מתקן ארעי שקם או מתוכנן לקום באירוע וללא קשר לרשויות, לנו, כקהילה חשוב לשמור על סדר ובטיחות.
שקיפות ותקשורת
עולות המון טענות על שקיפות, יודעים מה? ברובן נכונות, אני מבטיח לכם שזה “ה”נושא הכי מרכזי לשיפור בעמותה, אנו עמלים על כך ואני חושב שכבר מרגישים בשינוי בתחום ,אנחנו גם מתכננים לקדם את הנושא בכל האפיקים, מול מחנות נושא, מול אמנים, מול מתנדבים, מול עצמנו ומול העולם.
אנחנו מתכננים להשיק פורמט של סדרת מפגשים פרונטליים אחת ל… בה נוכל לשבת פנים מול פנים, לשאול, להשיב לבדוק ולהבין.
אני גם מרגיש שלפעמים אנשים צריכים להוציא קיטור גם מבלי לבקש תשובות, אז גם כאן, אנחנו בשביל עצמנו להכיל ולקבל ואין לי באופן אישי שום בעיה עם ביקורת שמכבדת ותקשורת שמכבדת.
כן יש לי בעיה עם ביקורת כשהביקורת כתובה באופן מזלזל ולעתים פוגעני היא מתפספסת וחבל. ביטוי עצמי רדיקלי לא יכול לדרוס את ערך “ואהבת לרעך כמוך” וברגע שמישהו כותב “מכוער” זה לא שאסור לו אבל זו לא דרכינו, בהקשר הזה, אני השבוע כיביתי לעצמי את ההתראות מקבוצת הקהילה :burning man israel vip, אין לי טענות כלפי האדמינים שעובדים קשה סביב הקבוצה הזו, אבל כן יש לי שאלה פתוחה לשאול את מי שקורא והגיע עד כאן : האם ככה אנחנו רוצים שיראה feed של המידברנרים בישראל? אולי קצת יותר חיוביות וקצת פחות שליליות ? סתם נקודה למחשבה…
בנוסף אנחנו מתכוונים לנסות ולשקף כמה שיותר מידע, לשפר את דוחות השקיפות, להעלות פרוטוקולים מישיבות ועוד ועוד.
זה גם המקום לבקש סבלנות, תהליכים לוקחים זמן, בייחוד תהליכים כאלו.
אנחנו קהילה צומחת,ארגון שגדל ותנועה שעומדת לשנות את העולם.
אחריות
את הסעיף הזה השארתי לסוף, לא כי הוא הכי מעניין אלא כי הוא מכיל בתוכו את כל עשרת העקרונות.
ברמה האישית אני, ניר, אינו מוכן לקחת עדיין אחריות על אירוע בסדר גודל של מעל 8000 משתתפים.
כמו שקיימת גדילה אורגנית בקהילה – קיימת אותה גדילה ביכולות ההפקה והארגון.
אני אינני יודע עדיין לנהל הקמתה של עיר זמנית עם 14,000 דיירים.
ועוד בנושא האחריות,הועד המנהל, המנכ”ל והסמנכ”ל אחראיים באופן פיננסי מול הבנקים, אנחנו אחראיים מול חברת הביטוח, מול הקהילה ומול יקיריכם שכל מה שמעניין אותם הוא שתשובו הביתה בשלום.
אני לא יודע מי מכם חש פעם אחריות כה גדולה, אני יכול לומר לכם שכל אחד מהאנשים שציינתי כאן לא ישן דקה באירוע ולא בגלל שהוא עובד מסביב לשעון אלא בגלל שהוא או היא אחראיים לכולנו.
אלו כל המילים שהיו לי. כולן.
ובנימה אישית, אני מאחל לכל אחד ואחת מכם השתתפות מעוררת השראה וזכרו כי מידברן אינו רק אירוע של שבוע במדבר – מידברן זו קהילה שחיה ונושמת כל השנה,קהילה שמבוססת על השתתפות, יצירה והשראה.